Vajh, mi lészen az egyetemekkel?

Érdekes cikket olvastam nemrég az Origo-n… A kormány egyik lehetséges intézkedésként úgy gondolja, hogy hipp-hopp megfelezheti a magyarországi egyetemek számát (http://www.origo.hu/itthon/20110504-a-felsooktatas-atalakitasarol-szolo-kormanyzati-terv.html). Politikáról nem szoktam írni, de tanárember lévén, ez azért szíven ütött.

Igaz, ez csupán egy terv, viszont a tervek közül a lélekbegázoló fajtából. Félreértés ne essék, én is úgy gondolom, hogy a jelenlegi (felső)oktatási képzések és viszonyok nincsenek még köszönőviszonyban sem a munkapiaci elvárásokkal. S való igaz, hogy a sok Sztárügyvéd és MBA-s nem fog elmenni kétkezi, egyszerű munkásnak. De nem is ez a feladatuk, s nem is az ő hibájuk, hogy nem találnak munkát (Magyarországon).

Az egyetemek számának csökkentése, ahogy a tervezetből körvonalazódik, igazából átcsoportosítás és beolvasztás más egyetemekbe. Abba ne is menjünk bele, hogy 1-1 ilyen összevonás mennyi pénzt is visz el, illetve hány évvel veti vissza az adminisztrációt és a továbblépés lehetőségét… De tegyük fel (elméletben), hogy ebből nem lesz pluszprobléma. Szóval a kérdésem egyszerű: mi a célja ennek a lépésnek, s mik a jövőbeni következmények?! Most, hogy a betöltésre váró munkahelyek száma nem hogy nem nő, hanem egyre inkább gyarapszik az álláskeresők száma, még megtoldjuk ezt a számot pár tízezerrel? Hiszen sokan nem férnek majd be a tervezett évi 30.000 felsőoktatásban résztvevő hallgató közé – velük mi lesz?

Az az érzése van az embernek, hogy a pénz elhomályosítja az éleslátást… Miért nem komoly, alapvető oktatási reformokat vezet be a kormány, amivel fényévekkel tudná növelni a jelenlegi oktatási színvonalat? Miért a mennyiségre és a forgótőkére koncentrál a jövő generiációban rejlő lehetőségek kiaknázása helyett? Ebben a lépésben nincsen semmilyen pedagógia, semmilyen oktatási reform – ez inkább egy pénzügyminisztérumi (akarom mondani nemzetgazdasági) tervnek tűnik. Vajh a “felszabaduló” forintokat a magyarországi oktatás minőségének javítására akarják felhasználni?! Ez amolyan költői kérdés volt…

Mindenesetre ajánlom a kedves döntéshozóknak, hogy ugyanmár, üljenek le egy magyarországi és mondjuk egy ausztrál egyetem kutatólaborjába, nézzék meg a rendelkezésre álló forrásokat, könyvtárakat, üljenek be előadásokra és gyakorlatokra, olvassák el 1-2 kurzus leírását és tanmenetét, és így tovább… Meg fognak döbbeni.

Várom a véleményeket – fejtsük meg együtt, hogyan sülhet el jól ez a terv!

Megjegyzés