Csoportos művelet kurzuselemekkel

A minap belefutottam egy csúnya importálási hibába, ami azt eredményezte, hogy kb. 20 forrást és 20 tevékenységet kellett törölnöm. Ezt egyesével azért eléggé “megalázó” végigkattintgatni, főleg ha az embernek az átlagosnál kicsit lassabb az internetkapcsolata. Így nem maradt más hátra, keresni kellett egy kiegészítőt, mely megadja nekem a csoportos törlés lehetőségét. Hamar meg is találtam a Mass Action (Csoportos vagy Tömeges művelet) nevezetű blokkot, ami nem csupán blokk formájában de Toolbar-ként (eszköztárként) is letölthető. Ez az újdonság erejével hatott rám, Moodle kiegészítőt toolbar formájában eleddig nem láttam. Az eredeti angol nyelvű változat letölhető innen: http://tracker.moodle.org/browse/MDL-20213 A blokk létrejöttéért elsősorban Elena Ivanona-nak tartozunk köszönettel. A magyar nyelvű változat pedig innen tölthető le: massaction_attilapaksi_hu.zip Fussunk át gyorsan a blokk használatán:

  1. Telepítés a szoksásos módon történik. A szerveren lévő moodle főkönyvtárunk blocks mappájába bemásoljuk a zip fájlban lévő “massaction” mappát és rendszergazdaként bejelentkezve az adminisztrátori menü “Értesítések” menüpontjára kattintunk. Ekkor egy táblát létrehoz a blokk magának, de utána már mehetünk is a kurzusunkba használni. massaction - csoportos műveletek - Moodle kurzus massaction - csoportos műveletek - Moodle kurzus blokk
  2. Miután beléptünk a kurzusba és bekapcsoltuk a szerkesztési módot, már hozzá is adhatjuk a kurzus blokkjaihoz a “Csoport műveletek” blokkot. A jobb oldali kiskép magát a blokkot mutatja, a baloldali kisképen pedig az elemek mellett megjelenő kijelölődobozokra lehetünk figyelmesek.
  3. Ezután már jöhet is a varázslat. Egy-egy tevékenység vagy forrásanyag kijelöléséhez az előbb említett jelölőnégyzetekre kell csupán kattintgatni (vagy a blokk felületéről kiválaszthatjuk az összes elemet vagy csak 1-1 szekció elemeit). Ezután a blokkon található linkek segítségével adhatjuk meg, hogy mi történjen a kijelölt elemekkel: csoportos törlés, csoportos elrejtés, csoportos megjelenítés vagy csoportos áthelyezés.

Nem árt azonban tisztában lenni a előfeltételekkel: A blokk működéséhez a böngészőben engedélyezni kell a Javascript használatát, be kell kapcsolni a szerkesztési módot és ki kell kapcsolni az AJAX támogatást. A blokk csak a heti vagy téma szerinti kurzusformák használata esetén működőképes.

Megjegyzés küldése jelenleg nem engedélyezett.