Moodle 2.0 – 2010.09.20.?

A www.moodle.org oldalon több helyen is olvasható, hogy a Moodle 2.0-ás – sokak, nagyon sokak, által várt – verziója szeptember 20-ától lesz elérhető. Az év elején ugyan még május volt terítéken, amit aztán később júliusra halasztottak, s onnan alakult ki a szeptemberi dátum, ami még jelenleg is tartja magát.

Belestem a tracker.moodle.org cím alatt található fejlesztéskövetésbe és ugyan a megtalált hibák, hiányosságok többségére már született megoldás, de még így is találhatóak lényeges, a kiadást gátló fejlesztenivalók. Reményeink szerint a fejlesztésben aktív közösségi tagoknak sikerül még ebben a hónapban a legfontosabb feladatokat megoldani.

A 2010. szeptember 5-i állapot alapján 19 Blocker (kiadást gátló), 31 Critical (kritikus) és 214 Major (jelentős) cimkével rendelkező bejegyzés vár arra, hogy zöld pipa kerüljön a neve mellé.

A kiadást gátló fejlesztenivalók többsége a backup & restore (biztonsági mentés és visszaállítás) témaköréhez kapcsolódik. A kritikus hibák között már találunk 1-1 tevékenységhez kötödő bejegyzést, melyeknek többsége azonban már nem elsősorban az informatikához kötődik, hanem sokkal inkább a felhasználó oldaláról közelíti meg a problémát. Például hiányzik a súgó, vagy nem egyértelmű 1-1 művelet, de a kérdésbankban és a tesztnél is akadnak fejlesztenivalók.

A roadmap (fejlesztési irányvonal) szerint már láthatóak a 2.0.1-es és a 2.0.2-es verzióknak, sőt a 2.1-es 2011. január elsejére tervezett verziójának megoldásra váró problémái is. A 2.1-es már 7 kiadást gátló bejegyzéssel rendelkezik, melyek között megtalálható a Feedback (Visszajelzés) modul beintegrálása az alap funkciók közé, illetve az 1.9-es verzióban történt biztonsági mentések visszaállítási lehetősége a 2.x-es veriókban. Ez utóbbi elég fontosnak hangzik az 1.9.x-ről való átállás tekintetében.

Az eddig megjelent verziópéldányok számozása is különlegesre sikeredett. Hiszen a Beta verzió után jöttek a Realase Candidate-k majd pedig utanáuk megjelentek a Preview névre hallgató verziók, s így jelenleg a Preview 4 a legfrissebb letölthető 2.0-ás változat.

Természetesen ez még mindig fejlesztői kiadás, tehát egyelőre élesben ne használjuk (tesztkörnyezetben azonban ajánlott kipróbálni). De remélhetőleg hamarosan új csillag gyúl majd az e-learning egén és a már így is tekintélyes méretű Moodle tábor még inkább kiszélesedik majd.

Megjegyzés