Távvezérlés – Légy igazán MOBILis

Egy kedves rokon úgy döntött, megoldást keres arra a problémára, hogy a nyaralójában (igazából telelőjében) olyan hideg van télen, hogy mire felfűtik a lakást, egy nap is eltelik a kellemes klímáig. Két megoldás lehet: vagy beszerez egy izmibb fűtési rendszert, ami kevesebb idő alatt fűti fel a lakot (na ez eléggé drága mulatság lenne), vagy valahogy 1 nappal az odautazás előtt bekapcsolja a fűtést otthonról. Kicsit keresett, kutatott, érdeklődött s hamar rátalált a Jablotron által forgalmazott “GD-04 DAVID GSM átjelző” fantázianévre hallgató kütyüre. Ahogy a gyártó/forgalmazó honlapján olvashatjuk: “főbb felhasználási területei az ipari és magáncélú automatizálási feladatok megvalósításai”. Nosza rajta, gondolta a kedves rokon, akkor automatizáljuk a fűtés bekapcsolását, hogy mire odaérek a telelőbe, kellemesen meleg légkör fogadjon.

Dávid

A készülék igen egyszerűen működik a gyakorlatban. A GSM átjelzőben egy SIM kártyát kell elhelyezni, s onnantól fogva kvázi mobiltelefonként működik. Felhívhatjuk és SMS-t is írhatunk neki, s ő cserébe egy-egy relét képes nyitni illetve zárni (amit leírtam, az a legegyszerűbb felhasználási lehetőség, lehet bonyolítani a dolgot). A teljességhez hozzátartozik, hogy először Dávidot be kell programozni, hogy milyen mobiltelefonszámról fogadhatja a hívásokat/sms-eket (nem árt, hiszen mi van, ha valaki véletlen felhívja Dávidot), illetve mi legyen az a parancs, amire ő kapcsolgatja a reléket. A dolog szépsége, hogy ezt a programozást nem csupán kábelen keresztül csatlakozva, PC használatával lehet megtenni, hanem a saját mobilomról SMS üzenetekben is (sőt, akár online is). A gyártó mellékel egy pár oldalas használati útmutatót, ami alapján hamar be lehet programozni, így ma már a kedves rokon egy “futes be” illetve egy “futes ki” uzenettel SMS-en keresztül tudja aktiválni a fűtést.

antennaAz is igen fontos, hogy legyen valamilyen visszajelzési (feedback) lehetőség. Nos, ha Dávidnak küldök egy “status” tartalmű üzenetet, ő visszaküld egy sms-t, hogy melyik relé van ki illetve bekapcsolva, és milyen erős a GSM vétel. Itt kellett még egy picit igazítni a rendszeren, hiszen a fűtés általában a pincékben van, s föld alatt nem annyira jó a vétel. Így még egy külső antennát (SMA Male) kellett pluszba beszerezni, és kivezetni a házon kívülre.

Böngészve a gyártó honlapján, még sok-sok kiegészítővel megspékelhetünk egy ilyen rendszert, úgyhogy csak a képzeletünk szab határt a felhasználásnak. Egy kicsit más témában – biztonság, távfelügyelet, távvezérlés – is pont mostanában jelent meg egy érdekes szolgáltatás. A T-home Otthonörző csomagjának segítségével, naprakészek (mp-re készek) lehetünk otthonunk “állapotának”  alakulásával. Érdekes, hasznos és internetes megoldás a nagyobb biztonság érdekében (kár, hogy havidíjas).

T-Home Otthonörző

Megjegyzés