Corel Draw – Új terepen

Az eddigi képszerkesztői és webdesign készítői “pályámon” rengetegszer használtam az Adobe Photoshop programját, oktattam az Adobe Photoshop Elements programon keresztül képszerkesztést az egyetemen, s GIMP-en keresztül a  középiskolában. Ezek ugyebár mind raszteres képszerkesztő programok, jpg, gif és egyéb raszteres formátumokat preferálnak.

Node! Létezik egy másik lehetőség is, mégpedig a vektoros képszerkesztés. Eleddig nem sok tapasztalatom volt ezen a téren, de most egy olyan munka szaladt be kezem alá, melyhez váltanom kellett. Egy gyors keresés után találtam is az Interneten egy Inkscape nevezetű free (mondom: FREE!!) vektoros képszerkesztőt. Nagyon megörültem neki. Menet közben azonban kiderült, hogy a kezem alá beszaladt munka Corel Draw fájltípusban kell hogy kiszaladjon alóla, így kerestem egy kipróbálható verziót: Corel Draw X3. Nekem jó lesz – mondtam, s elkezdtem a munkát. Hogy mi is volt a munka? Adott volt egy logo (jpg formátum), készíteni kellett egy kicsit módosított vektoros verziót:

JPG-to-CDR

Ha esetleg nem lenne látható ezen a képen a lényeges változás (nem a szövegre gondolok), akkor íme a következő kép:

kulonbseg

A nagyítás során gyönyörűek maradnak a kontúrok, rögtön CMYK színrendszerrel dolgozhatunk – és nem mellékesen – a nyomdász/szerkesztő/grafikus pedig ujjongó örömmel fogadja majd a fájlt, amennyiben valamely nyomtatott kiadványba szeretnénk eme logot beilleszteni.

A program – Corel Draw X3- használatát/felépítését/logikáját meg kell ugyan szokni, de nagyon hamar kitapasztaljuk azt, hogy mi-hol-van, illetve hogy mikor-mire van szükségünk. A jobb oldali “Object manager” panel első rénézésre használhatatlannak tűnt, de most már úgy gondolom, hogy tökéletesen rendezhetem/csoportosíthatom/konvetrálhatom segítségével a különböző objektumokat (Page/Layer/Shape/Text/Curve). Az objektumok/alakzatok megrajzolása, pontos mérethez igazítása szintén nagyon egyszerű, minden szükséges beállítás megtalálható és kézre esik. A baloldalon található Toolbox elemei közül kiválasztunk egy alakzatot (pl: elipszis, kör, félkör, görbe), majd az outline és fill eszközökkel kitöltést és keretet adhatok. Mindez nagyon egyszerű és nagyon látványos.

objectm_and_tools

Biztos vagyok benne, hogy még csak a felszínen tapogatózom, s rengeteg egyéb (sokkal bonyolultabb) opció is elérhető, de úgy érzem mindenkinek meg kellene ismernie azt az alkotási élményt melyet egy vektoros képszerkesztő adhat (plusz a kapcsolódó “feljesztési” lehetőségek: kreatívitás, térlátás, alakzatfogalom, algoritmizálás (lépésekre bontás, sorbarendezés)).

Megjegyzés