Moodle fogalomtár importálás Excel táblázatból

A minap találkoztam a következő problémával – kénytelen voltam megoldani 😉 Kaptam egy több mint 400 sorból (bejegyzésből) álló Excel-ben elmentett szótárat, melyet valamilyen úton-módon a Moodle rendszerbe kellett “bejuttatni”. Mivel a szótár funkció ellátásához a Moodle rendszerben lévő Fogalomtár (angolul Glossary) modul tökletes lehetőség, így egyből ezt próbáltam megvalósítani. A modul jól átgondolt és felépített, így természetesen megtalálhatóak benne az import/export gombok, melyek órákat (vagy akár napokat) spórolhatnak meg mindenkinek.

Az egyetlen probléma az, hogy a fogalomtárba nem lehet csak úgy egy szimpla EXCEL fájlt importálni, hanem egy bizonyos struktúrában megadott adatokat tudja csak a rendszer értelmezni. Ez pedig egy XML fájlt jelent, amit nem elég az EXCEL-ben egy “mentés másként” paranccsal elintézni. A moodle.org fórumán szerencsére hamar találtam megoldást a problémára. Egy egyszerű html fájl (melyben egy javascript nyelven megírt kód rejtőzik) segít az EXCEL adatokat a megfelelő szerkezetű XML fájllá konvertálni. Elkészítettem a magyar nyelvű verziót is, innen letölthető:

A html fájl elegendő leírást ad a használatra. Amennyiben mégis kérdés merülne fel, szívesen leírom lépésről, lépésre a folyamatot.

1 megjegyzés


  1. Klassz, hasznos, érdekes volt a pénteki előadásod a Neveléstudományi Konferencián. Sok sikert a Moodle további alkalmazásához neked és a diákoknak!

    Idéz | Posted 2008/11/15, 11:16

Megjegyzés