EISZ otthonról

Vannak akik éppen szakdolgozatot írnak, esetleg Ph.D tanulmányaikat folytatják (mint jómagam) vagy csak szimplán érdeklődnek a tudományos világ állása felől. Ők mind nagyon szeretnék, ha az EISZ és egyéb tudományos adatbázisok otthonról is elérhetőek lennének. A www.eisz.hu oldalon bárki regisztrálhat, azonban tényleges tartalom csak akkor jelenik meg belépés után, ha olyan helyről tekintjük meg a honlapot, amely előfizetett az adott adatbázisra (egyetem, könyvtár hálózata, stb.). Ezért egy kis cselhez kell folyamodnunk, hogy otthonról (saját gépünkről) is elérhető legyen minden olyan tartalom, melyet (pl.) csak az ELTE hálózatán belül érhetnénk el. Nézzük a szükséges feltételeket és a lépéseket (mivel ELTE hallgató vagyok, a példám is ELTE-s lesz):

Léteznie kell egy olyan egyetemi szervernek, melyre otthonról is bejelentkezhet a felhasználó, mégpedig ssh csatornán keresztül. Ezen felül szükségünk lesz egy putty nevezetű programra (egy exe fájlból áll csupán, ő felelős azért, hogy ssh kapcsolatot tudjunk kialakítani), illetve egy olyan böngészőre (pl. Firefox), ahol a hálózati beállításokat megváltoztathatjuk.

Három egyszerű lépésből áll a folyamat (Windows-os verziót írom le):

 1. Elindítjuk a putty.exe programot úgy, hogy egy ssh-tunnelt hozzon létre a gépünk és a szerver között (azaz nem közvetlen kapcsolódunk a netre majd, hanem az ELTE-s szerveren keresztül – ez biztosítja azt nekünk, hogy elérhetővé váljanak olyan tartalmak is, melyeket csak az ELTE hálózatán belülről láthatunk). Tegyük fel hogy a C:\ helyen szerepel a putty.exe. Kattintsunk a Start menüre, majd a Futtatás menüpontra. Ott írjuk be a következőt: C:\putty.exe”  -D 8080 -v -ssh ABCDEF@caesar.elte.hu. Ezzel azt érjük el, hogy a 8080-as porton keresztül indítunk ssh-tunnelt (kommunikációt) a szerverrel, mégpedig a példában a caesar.elte.hu szerverével, ahol az ABCDEF a felhasználó neve. Ha ezt kiadtuk, akkor felbukkan egy fekete ablak (OK a kulcsra) megadjuk a jelszavunkat, és kész is az első lépés. Fontos, hogy a háttérben folyamatosan fusson a program, ugyanis csak ekkor használható az ssh-tunnel. Tehát amíg keresünk a tudományos adatbázisokban, amíg használni szeretnénk az EISZ-et, addig fusson a PUTTY program.
 2. A második lépésben be kell állítani a böngészőt, hogy a kommunikációra azt a 8080-as portot használja amely ssh-tunnel segítségével az intézmény (egyetem, könytár) szerveréhez kapcsolódik. Elindítjuk a Firefoxot, majd Eszközök/Beállítások…/Hálózat/Beállítások… A pontos értékek a képen láthatóak:

 1. A harmadik lépés az ellenőrzésé. Legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy mindent jól állítottunk-e be, hogy bejelentkezünk az EISZ-re, s megnézzük működik-e 🙂 Természetesen létezik egy előzetes ellenőrzés is, pl: www.ipchicken.com. Ha ott egy idegennek tűnő IP cím fogad minket – a Name Adress sorban valamely ELTE-s (egyetemi, könyvtári) szerver megjelölésével – akkor sikerrel jártunk! Lásd kép:

eisz_ipchicken

2 megjegyzés


 1. Köszönöm a segítséget!
  Az egyetem nem volt képes így elmagyarázni, azt hiszik, mindenki született nerd.

  Idéz | Posted 2008/12/01, 11:30

 2. Köszi, ez sztem mindenkinek hasznos információ!!!
  /bár én már hallottam az Iván óráján :)/

  Idéz | Posted 2008/12/09, 21:17

Megjegyzés