Többnyelvű WordPress?!

Több okból telepítettem a legújabb WordPress-t. Természetesen szerettem volna up-to-date lenni, és a legfrissebb verziót és a legújabb lehetőségeket használni. Másodjára, igen felhasználóbarátnak találtam a 2.5-ös admin felületét. Harmadjára pedig szerettem volna új design-t kialakítani, s mindezek mellett kétnyelvű honlapot üzemeltetni (magyar-angol).

Egyedül az utóbbival van problémám. 3 plugin jött szóba nálam, melyeket kipróbáltam: gengo, qtranslate, xlanguage. A gengo nagyon szuper lenne, de sajnos még be sem lehet kapcsolni a bővítmények oldalon – ugyanis két bug még megoldatlan a 2.5 kompatibilis új verzióban. Ahogy utánaolvastam a page list és a category list funkciókkal van gond (s megvizsgálva a kapott hibaüzentet, a gengo.php tényleg a page list-nél száll el). Az xlanguage plugin oldalán megörültem a következő sornak: “Compatible up to: 2.5.1”. Éljen, éljen adott egy működőképes verzió. Nos… Amennyire működőképes, annyira bonyolultnak találtam. Én a különféle leírások alapján se tudtam igazán kétnyelvűvé varázsolni a honlapomat. A legidegesítőbb az volt, hogy a dátumokat mindig angolul írta ki, függetlenül attól, hogy épp a magyar vagy az angol nyelvet választottam. Így rövid próbálkozás után ki is kapcsoltam a bővítményt…

A harmadik – qtranslate – számomra a legszimpatikusabb. Sajnos még nincsen 2.5-ös verzió alá elkészült verzió, pedig a 2.3-as alá meglévőt nagyon egyszerű volt testreszabni és használni is. Nem volt feleslegesen túlbonyolítva a beállítás oldala, és új tartalom írásánál is nagyon kényelmes felületet adott (lásd csatolt kép). Így nincs más választásom, mint megvárni a gengo elkészültét, majd ha az mégsem lesz olyan felhasználóbarát akkor pedig a qtranslate lesz a várakozásom miértje. Addig is, marad az egynyelvű tartalom.

qtranslate

Megjegyzés