Xampp szerver és Moodle 1.9 telepítés

[lang_hu]Kezdem az egyszerűbb telepítéssel: http://download.moodle.org/windows/ – innen letölthető egy olyan windows alapú telepítési csomag, mely tartalmazza mind a XAMPP programot, mind pedig a Moodle telepített változatát. Aki kíváncsi a részletes telepítésre, olvasson tovább!

Azt szeretném letesztelni, hogy egy otthoni gépre telepített szerverre milyen módon tudom feltenni a Moodle 1.9-es verzióját, milyen problémákba ütközöm és mik a lehetséges megoldások.

Ami nem árt ha van (értsd szükséges):

Az én esetemben ez így néz ki:

 • Xampp 1.6.5 verzió (Apache 2.2.6, MySQL 5.0.51, PHP 5.2.5 verziókkal)
 • Moodle 1.9+ verzió (2008. március 28-i legújabb verzió)

Első lépésként – természetesen – telepíteni kell a Xampp-ot, hiszen ő szolgáltatja majd a szervert, amin futni fog a Moodle rendszerünk. Nekem semmiféle problémám nem volt a telepítésnél, minden simán ment. A “setup_xampp.bat” fájlt lefuttatva létrejönnek a szükséges szolgáltatások a windows felügyeletkezelőjében. De a telepítő elvileg ezt is lefutattja… A következő teendőnk, hogy elindítjuk a “xampp-control.exe”-t és ott elindítjuk az Apache és a Mysql szolgáltatásokat. Ha megjelenik a zöld running felirat mind a kettő mellett, akkor már üthetjük is a böngészőnkbe a “http://localhost” címet. Ekkor a Xampp szerver webes felülete jelenik meg (itt érhetjük el pl. a phpmyadmin-t de állapotjelentést is itt kapunk).

Második lépésként létre kell hozni egy adatbázis a phpmyadmin-ban (lehetőleg egy külön user-t is aki csak erre az adatbázisra kap jogot) és a Moodle fájljait is el kell helyeznünk a “szerveren”: “..\xampplite\htdocs” könyvtáron belül készítsünk egy moodle könyvtárat. Ekkor a “http://localhost/moodle” címről lesz elérhető a rendszer.

 • Begépelve ezt a címet a böngészőbe, rögtön indul a telepítés. Az első amit meg kell adnunk, a telepítés nyelve. Itt mindenki zsigerből kiválasztja a magyart, ami sajnos mostanában – 2008. első fele – hibát generál a telepítés végén – konkrétan megáll a telepítés… Így célszerű a telepítés nyelvét angolon hagyni. (a következő lépéseknél zárójelben megadom a magyar nyelvű telepítés hibáját).
 • A következő ablak egy visszajelzést/állapotfelmérést ad a szerverünk php beállításaival kapcsolatban. Ha itt bármilyen hibát találunk, célszerű a php.ini fájlban megkeresni és átállítani a kérdéses opciót.
 • Továbblépve a Moodle könyvtárait kell beállítani – webes elérés címe és az adatkönyvtár címe. Célszerű elolvasni, hogy melyik mit is takar és milyen feltételek vonatkoznak rájuk.
 • A következő ablakban az adatbázis kapcsolódódási adatait kell megadnunk (a magyar nyelvű telepítésnél itt jön az első hiba: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\xampplite\htdocs\moodle\lib\moodlelib.php(5224) : eval()’d code on line 1 – szintaktikai hiba található egy nyelvi fájlban, ezért van ez – megoldás remélhetőleg hamarosan érkezik).
 • Továbblépve a “Környezetek ellenőrzése” felirat fogad minket (magyar telepítés esetében itt hal meg a folyamat). Itt a curl és az openssl php kiterjesztést jelezte sárgán a telepítő és erősen ajánlta, hogy kapcsolja be ezeket a lehetőségeket. A php.ini fájlban – ../xampplite/apache/bin – az 579. és a 632. sorok elől ki kell venni a pontosvesszőt (extension=php_curl.dll és extension=php_openssl.dll). Ezzel bekapcsoltuk az adott szolgáltatásokat. A változtatások érvénybe lépéséhez azonban újra kell indítani az apache szervert! Ha ezt megtettük, akkor visszalépünk a böngészőablakhoz és frissítünk rajta – nem kell előlről kezdeni a telepítést szerencsére és láthajuk azt is, hogy minden kritérium rendben van.
 • Továbblépve a telepítő létrehozza a config.php fájlt – a moodle beállításaival.
 • Következő ablak már egy Moodle kinézetű keretben mutatja az információkat. Elfogadva a licenszet, célszerű az “” elé pipát tenni, mert így sok kattintást megspórolunk magunknak.
 • Innentől kezdve a telepítő elkészíti az adatbázist, s a végén csupán az adminisztrátori account-ot és a portál nevét kell megadnunk.

Készen is vagyunk a telepítéssel. A magyar nyelvi csomagot az “admin/language packs” menüpont alól lehet letölteni. A magyar nyelvet érvényesíteni pedig az “admin/language settings” és “admin/language editing” menüpontok alatt lehet.[/lang_hu]

2 megjegyzés


 1. Kedves Attila!

  Ajanlani gyorsabb modszerkent a http://download.moodle.org/download.php/windows/MoodleWindowsInstaller-latest-19.zip linket mondanam.

  Idéz | Posted 2008/09/03, 13:14

 2. Való igaz, köszönöm a javaslatot!
  Bennem ez a lehetőség azért nem merült fel, mert más rendszerekhez is használok XAMPP-ot, s így ő már adva volt a gépen.
  Úgy is mondhatnám, hogy nem figyeltem arra, hogy van egyszerűbb megoldás is – már pedig az szinte mindig szokott lenni 🙂
  Köszönöm még egyszer, a linket beillesztem az bejegyzésbe is.

  Idéz | Posted 2008/09/03, 15:56

Megjegyzés