Google statisztika

A honlapomon, a kezdetek óta használom a Google statisztikai “programját”, a Google Analytics-ot. Bármely honlap esetében használható, szinte minden igényt kielégítő látogattsági és egyéb adatokkal szolgál a honlaptulajdonosok, adminisztrátorok számára. Nem kell semmi más hozzá mint egy Google fiók (gmail-es cím) és pl. egy ftp hozzáférés a weblap fájljaihoz (írási jogosultsággal természetesen). A mindenre kiterjedő leírás itt olvasható: https://www.google.com/support/googleanalytics/bin/answer.py?answer=66983

Az analytics oldalán való bejelentkezés után egy összefoglaló képernyőt láthatunk, az alábbi fő menüpontokkal: Irányítópult (általános beállítás és egy összefoglaló nézet az adatokról), Látogatók (Országok térképes nézete, Nyelvek, Látógatói trendek, Oprendszer/Böngésző/Hálózat tulajdonságok), Forgalom forrásai (Keresési címszavak, közvetlen forgalom), Tartalom (Legnépszerűbb tartalmak, Céloldalak), Célok.

Ahhoz, hogy ezen adatok között böngészhessünk, egy követőkódot kell beépíteni az oldalunkba. Annak, akinek dinamikus oldala van (Drupal, WordPress, Joomla, Moodle…) talán még könnyebb dolga is van a kód beillesztésével. Hiszen elég a kódot a “footer.php” vagy a “header.php” (ezek általában léteznek) fájlokba beilleszteni s máris az összes oldalunk “indexelve” lett.

Egy-két minta:

Ganalytics1Ganalytics2

Megjegyzés