Moodle 1.7 upto 1.9

A Moodle 1.9-es verziójának megjelenésén felbuzdulva úgy döntöttem, hogy frissítem az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola Moodle rendszerét. Nos mindenkinek örömmel s büszkén jelenthetem: SIKERÜLT!
Azért örülök ennyire, mert december végén 4-5 napon keresztül kűzdöttem azzal, hogy az 1.7-es verziót frissítsem az akkori legfrissebb 1.8-as verzióra: sikertelenül. Ráadásul még a lementett biztonsági fájlok is sérültek – mai napig nem tudom, hogy hogyan – így közel 5 napi anyag, statisztika elveszett!
Felbuzdulva azonban az 1.9 várható előnyein, vettem a bátorságot a frissítésre. Leírom a lépéseket:

  1. Első és (szerintem) legfontossabb, hogy tegyük át karbantartás módba a régi moodle rendszerünket, vagy érjük el (mondjuk egy config.php fájl átnvezéssel), hogy miközben frissítünk, senki se léphessen be, változtathasson adatot, adatbázist!
  2. Letöltöttem a legfrissebb 1.9-es verziót a moodle.org-ról, s bemásoltam egy új mappába a szerveren (azaz hozzá sem nyúltam a régebbi 1.7-es verzió mappájához)
  3. A moodle 1.7-es verziójához tartozó adatbázisról készítettem egy másolatot (phpmyadmin-ban egyszerűen készítettem egy más nevű adatbázist, de ugyanazzal az adatokkal, amik az 1.7-eshez tartoznak! Azaz lett 2 külön nevű adatbázisom, ugyanazokkal az adatokkal!)
  4. Szerveren az új php fájlok, a másolt adatbázis kész, jöhetnek a háttérben tárolt munkafájlok, azaz az adatkönyvtár! Ebből is meghagytam az eredetit, de más néven készítettem egy másolatot melléje. (Azaz ismét 2 külön adatkönyvtáram lett, de ugyanazokkal az adatokkal – kissé helyigényes, de így bármikor visszaállítható  régi rendszer)
  5. Ezután jöhetett az új Moodle rendszernek a telepítése. Csak arra kellett vigyázni, hogy mindenhol az új (a másolt, nem az 1.7-es Moodlehoz tartozó) adatokat, mappákat adjam meg.
  6. Ezután jött a – kellemes – meglepetés! A telepítés kiírta, hogy milyen modulokat/blokkokat kell frissítenem! Megkerestem ezeket a moodle.org-on, letöltöttem, bemásoltam a szerverre s már mehettem is tovább ebből az ablakból.
  7. Ezután a telepítő átkonvertálta az 1.7-es másolt adatbázisomat 1.9-esre, illetve hozzárakta az új táblákat. Ezzel létrejött az új rendszerünk mostmár igazi adatbázisa (már nem is az 1.7-es olcsó utánzatának tűnik 🙂 )!
  8. A telepítő azonban nem állt meg, s feldobott egy ablakot, ahol az összes újdonsággal kapcsolatos beállítást megtaláltam. Itt vigyázni kell, mert bőven több idő ment el a lista áttanulmányozására mint a kiléptetési időkorlát – így kezdhettem előlről 🙂

Ezután jöhetett a próbálgatás, régi és új funkciók áttekintése, üzenetküldés, ékezetes szavak tesztelése, stb… Még az elején vagyok, s már van is 1-2 bibi (valamiért senki sem látja pl. a portálhíreket, mindenhol az szerepel, hogy rejtett…).
Remélem hasznos volt ez a hozzászólás és minden kedves kiváncsi Moodle admin azon nyomban frissíti a régi rendszerét – erre az igen csak vonzónak és felhasználóbarátnak tűnő – új verzióra!
Kapcsford

Megjegyzés